Direct naar de inhoud.

Hoogspanningsstation Ter Apelkanaal

Tennet kiest bij bouwrijp maken locatie Hoogspanningsstation Ter Apelkanaal voor Verdiflex tijdelijke drainage

Bij het bouwrijp maken van het terrein voor het nieuwe hoogspanningsstation op bedrijvenpark Zuid Groningen in Ter Apelkanaal maakt TenneT gebruik van Verdiflex tijdelijke drainage. De drainage is zo’n vier jaar functioneel. Na die periode zal de biodegradable drainage volledig afbreken in de bodem. “Wij willen zo duurzaam mogelijk werken. PVC-resten in de bodem achterlaten past daar niet bij. Daarom kiezen wij voor Verdiflex”, zegt bouwleider Zoltin Strietman van TenneT.

Tijdelijke drainage

De afwatering is gedurende enkele jaren essentieel voor het zetten van de bodem, waarop nieuw zand is aangebracht. Vervolgens is drainage is tijdens de bouw nodig om het hoogspanningsstation met droge voeten te kunnen bouwen. “Als de bouw klaar is, is drainage overbodig maar is de drainagebuis onbereikbaar en dus niet meer uit de grond te verwijderen. Wij willen zo veel mogelijk af van zinloos pvc-buis in de bodem, Verdiflex tijdelijke drainage is daarom voor ons een uitkomst”, zegt Strietman.

Pilot

Het gebruik van Verdiflex bij dit TenneT-project is een pilot. Ter Apelkanaal is, na vele laboratoriumtesten en proefopstellingen, het eerste bouwproject waarbij Verdiflex daadwerkelijk wordt toegepast. “De ontwikkeling van de duurzame drainage is een proces van onderlinge transparantie. We staan open voor elkaars feedback om zo veel, goed en snel mogelijk stappen in de juiste richting te kunnen zetten”, zegt Strietman.

Duurzaamheid

De bouwleider benadrukt het belang van duurzaamheid voor TenneT: “Wij zijn een grote speler in de energietransitie, de weg naar groene energie. Hernieuwbare energie is ons dagelijks werk. Daarom willen wij onze werkwijze ook zo sustainable mogelijk maken. Vanuit dit oogpunt investeren wij veel, onder meer door hergebruik van grondstoffen. Toepassing van de innovatieve tijdelijke drainage van Verdiflex levert een belangrijke bijdrage aan verduurzaming van onze werkwijze. Daarom zijn wij bijzonder blij dat wij kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van dit fantastische nieuwe product.”

Contact

Meer informatie